Saçkıran Nasıl Teşhis Edilir?

Aslında saçkıran teşhisi genellikle hasta tarafından veya çevresi tarafından doğru bir şekilde teşhis edilir çünkü çok basittir vede çok değişen bir belirtisi yoktur. Sakal ve kaş gibi bölgelerde de çok görülebilir. Sakal ve kaş kısmında görülen vakalar kısa sürede seyrelme şeklinde ortaya çıkarken, saç bölgesinde olanlar biraz daha geç fark edilir. Uzun saçlı erkek ve kadınlar ise bu sorunu daha geç fark etmektedir. Çünkü ilk dönemler uzun saçlar arasında kaybolan dökülme görüntüsü genellikle kuaförlük hizmetleri uygulanırken görülür.

sackiran-teshis

Saçkıran Nasıl Teşhis Edilir?

Aşağıda yazılacak bulguların biri veya daha fazlasının olması yeterlidir, bunlar genellikle olur ancak mutlak değildir yani birinin olmaması hastalığın olmadığını göstermez.

-Dairesel dökülme alanı;

Bir veya çok yerde olabilir. Aynı anda kafada birden fazla olduğu gibi sakal ve diğer alanlarda da olabilir. Erkeklerde görülen diğer saç dökülmeleri net çizgi halinde değil yumuşak geçişler halinde ve çok daha geniş alanlardadır. Saçkıranda ise çizgi keskin ve nettir.

-Dökülme kısa sürede olur ve tamamlanır;

Ailesel (erkek tipi) saç dökülmelerinde uzun zamanda tüyleşerek dökülme vardır. Halk arasında ırsi olarak adlandırılan bu sorun %95 oranında görülürken alopecia areata çok seyrektir.

-Dökülme zemini parlaklaşır:

Dökülmelerin çoğunda uzun yıllar az veya çok tüyleşmiş şekilde kıllar oluır. Fakat saçkıran problemine bağlı ortaya çıkan dökülmelerde ise o bölgede hiç kıl kalmayıp beyaz ve parlak bir zemin ortaya çıkar. Buda diğer saç dökülmesi tiplerinden ayırılır.

-Aynı dönemde veya sonrası kısa sürede yeni dökülme alanları oluşur.

-Bozuk para büyüklüğünde ortaya çıkan kelleşme zamanla genişleyebilir.

-Saçkıran problemi olan saç derisi biraz daha koyu bir renktedir.

-Bu sorunu yaşayan insanlarda Ağrı, acı, sızı gibi şikayetler olmaz.

-Kıllar hafif çekildiğinde acı vermeden çıkar

-Dökülme öncesi deride herhangi bir kızarıklık, kepeklenme veya su toplama

-Tüm bu bulgular ışığında saçkıran düşünülür. Tabiî ki işin doğrusu düşündüğünü bu konuda uzman bir doktora onaylatmaktır. Muayeneyle hem teşhis konur hemde aynı anda tedavi başlanmış olur. Bu hastalık özellikle stres problemi ile ortaya çıkmakta olup, kişinin psikolojisi iyi yönde düzelme gösterdiğinde ise kendiliğinden geçme olasılığı olan bir tür saç dökülmesidir.

-Alopecia universalis olduğunda vücuttaki tüm kıllar kısa süredekaybedilir, bu şekilde kayıp teşhis için yeterlidir.

Bazen ayırdım zor olabilir bu durumda patolojik tetkik yapmak gerekebilir ancak seyrek olarak ihtiyaç duyulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SADBE © 2018